dijous, 29 d’abril del 2010

Joc de les veus humanes



Aquí teniu un joc interactiu en què podreu comprovar els vostres coneixements respecte al tema de la veu humana, allò que estem explicant a classe. Primer de tot, us apareixerà una pantalleta en què podreu clikar a sobre de cada cantant i escoltar diferents fragments interpretats per cada veu - soprano, contralt, tenor, etc.-. Us recomano de passar per totes les veus i després clikeu al link "avalua't" (a la dreta de la pantalleta) per poder concursar amb vosaltres mateixos i encertar les veus que canten els diferents personatges. Fixeu-vos que us apareix a cada audició el títol de la peça -normalment un ària d'òpera- juntament amb el compositor.
Ho comentarem a classe.
Per poder jugar, clikeu AQUÍ.

diumenge, 25 d’abril del 2010

Les cordes vocals

Avuí mateix hem explicat una mica com funciona el nostre aparell fonador i hem descobert entre tots que la veu és un dels instruments més complexos que n'existeixen i que curiosament tots el "toquem". Una mica millor els cantants que no pas la resta perque desenvolupen tècniques que fan de la veu un art com és la música vocal. Alguns i algunes dels meus alumnes també fan servir la veu però no tant pas com a un art sinò més aviat com a una eina de xerrar sense parar!!!
Hem parlat de respiracions, de pulmons, de diafragma, de cavitats ressonadores i de cordes vocals. Aquí us penjo un interessant vídeo fet amb una microcàmara - en un centre hospitalari - en què es veu com es tensen les cordes vocals quan modifiquem la pressió de l'aire que expulsem després de la respiració. Podeu comprovar com canvien les cordes segons s'emet un so agut o greu.

ATENCIÓ: LES IMATGES SÓN REALS I SI NO ESTEU ACOSTUMATS A VEURE DOCUMENTALS D'ANATOMIA HUMANA PODEN PRODUIR UN CERT REFÚS EN ALGUNES PERSONES SENSIBLES, PERÒ TROBO QUE ÉS INTERESSANT.

Instruments de vent metall


Hola, a tots i totes,
Mireu l'enllaç del final de l'escrit i navagueu una mica per aquesta pàgina. Està molt bé feta i crec que pot ser molt interessant. Fa referència als instruments de vent metall. Hi teniu petites explicacions i ,a més, hi han penjats molts vídeos dels principals instruments de vent metall. Val la pena mirar-la i aprendreu moltes coses.
Clikeu aquí: INSTRUMENTS DE VENT METALL

dimecres, 7 d’abril del 2010

Què és la respiració circular?

Explicant a classe els instruments de vent metall, vam comentar l'anècdota del músic que segles passats es va fer una mica el "xulo" per tocar una peça de 80 compassos sense respirar. Bé, doncs, avui en dia alguns músics han desenvolupat una tècnica que es diu RESPIRACIÓ CIRCULAR. Consisteix en bufar aire en un instrument i respirar-ne al mateix temps. Clikeu l'enllaç anterior i us hi sortirà una explicació.
Fixeu-vos com ho practica aquest noi que toca l'oboè. Mireu que no separa els llavis de l'embocadura, ni obre la boca en cap moment per respirar. De tant en quant, les galtes s'inflen per poder realitzar la tècnica.


Ara us penjo un vídeo en què un clarinetista explica com es pot practicar aquesta tècnica a casa. Ho podeu fer vosaltres mateixos sense cap perill. La veritat és que es tracta d'una tècnica molt útil per als músics de vent. D'aquesta manera poden realitzar notes i fragments molt llargs sense fer cap tipus d'aturada respiratòria.


Ja comentarem a classe si us ha sortit l'experiment. S'ha de practicar molt i estar molt relaxat.